úterý 27. března 2012

Učit se anglicky s pomocí youtube.com

Každý asi ví, že youtube.com je nevyčerpatelný zdroj videí snad ve všech myslitelných jazycích. Samozřejmě, že angličtina vede.

Právě proto, že je tam těch videí tolik, je obtížné najít něco, co mi pomůže učit se jazyk. Většinou jsou totiž příliš náročná, začátečník (a kolikrát i pokročilý) moc nerozumí. Chce to hledat, protože je tam několik uživatelů, kteří nahrávají videa právě pro studenty angličtiny. Výslovnost je v nich daleko čistší a jasnější.

Jak s takovým videem pracovat? Nejdříve je třeba si ho poslechnout - raději víckrát a snažit se porozumět. Aspoň trochu. Není nutné hledat úplně každé slovíčko, jen pochopit smysl. Pomůckou vám může být přepis některých videí - v angličtině i v češtině - který zveřejňuji tady na blogu. Stačí několikrát si to poslechnout a současně přitom sledovat ten přepis.

Pak už můžeme zvuk trochu ztlumit a pouštět si to video jako kulisu. I když nebudete vědomě poslouchat, zvuk angličtiny se vám dostane do podvědomí. Možná to znáte z reklam. I když je neposloucháte a děláte něco jiného, stejně se občas přistihnete, jak si pozpěvujete melodii z reklamy, což značí, že vás ovlivňuje i bez toho, abyste ji museli vědomě a soustředěně poslouchat.

Pouštět si videa jako zvukovou kulisu je i časově úsporné. Můžete přitom šlapat na rotopedu, míchat na plotně jíšku nebo dokonce číst (když zltumíte zvuk až na hranici slyšitelnosti), přitom se vlastně učíte.

Ještě pár uživatelů, kteří dávají na youtube videa vhodná pro studenty angličtiny:

Duncaninchina - mladý učitel, který učí nebo učil v Číně, jeho videa jsou doprovázena přepisem toho, co říká (v angličtině).

JamesESL - trochu složitější, spíš pro pokročilé.

LearnEnglishVideo - hlavně o gramatice.

TeacherPhilEnglish - očíslované lekce. Konverzace i business angličtina (obchodní). Stovky videí, dá to trochu práce najít něco právě pro sebe.






Žádné komentáře:

Okomentovat