čtvrtek 10. května 2012

Pexeso a angličtina pro děti

Pexeso je oblíbená hra a dost snadno se dá modifikovat i pro výuku cizích jazyků. Anglická, německá i jiná pexesa se dají koupit na internetu. Vypadají stejně jako tnormální, jen je na jedné kartičce z dvojice napsané české slovo, na té druhé je cizojazyčný výraz. Takže když si pak s dětmi hrajete, můžete při hře ta slovíčka opakovat.
Hrát pexeso umí snad každý, přesto tady pro jistotu ta pravidla zopakuju. Kartičky rozložíme na stůl rubem nahoru. První hráč otočí dvě kartičky. Když jsou stejné, vezme si je a hraje znova. Když jsou každá jiná, otočí je zpátky a hra přechází na dalšího hráče. Takhle se pokračuje, dokud si nerozeberou všechny kartičky. Vyhrává ten, kdo jich má víc.
U svých dětí, které tehdy ještě neuměly počítat, jsem měla problém, jak jim názorně předvést, kdo má vic kartiček. Pak jsem vymyslela, že si z nasbíraných kartiček každý udělal svého hada. „Hadi" leželi  vedle sebe tak, aby opravdu byla kartička vedle kartičky a tak i malé děti bez znalosti počítání viděly, kdo je vítěz. Připadalo mi to lepší, než jim kartičky spočítat a nechat jen slepě věřit, že jsem to udělala dobře.
Pexeso si člověk může vyrobit i sám – stačí nastříhat kartičky ze čtvrtky, nalepit na ně příslušné obrázky (díky internetu je opravdu snadné je získat) a dopsat cizojazyčné termíny. Přitom se ani nemusíte držet rozměru malých kartiček, můžete je udělat větší. A samozřejmě si zvolit taková témata, jaká se zrovna s dětmi učíte.
Sice je to hra pěkná, ale po čase se může omrzet a pak je možné kartičky využít i nějak jinak.
Třeba rozložit kartičky lícem (obrázkem) nahoru, děti rozsadit kolem. Pak říct slovo v cizím jazyce. Kdo první ukáže na tu správnou kartičku, dostane bod nebo si ji může vzít.
Seskupovat kartičky do skupin, podle barev, podle toho, jestli je to ovoce nebo zelenina, zvíře nebo věc. Variant by se našlo spousta.

Žádné komentáře:

Okomentovat