sobota 28. dubna 2012

Anglické pexeso pro děti

Když chcete učit angličtině malé děti, musíte upoutat jejich pozornost a hrát si s nimi. Oblíbené je třeba pexeso. Dá se samozřejmě i koupit, ale má to jednu nevýhodu: nemusí tam být právě ty obrázky, které potřebujete. Přitom pexeso se dá snadno vyrobit doma.
Potřebujete čtvrtky, ze kterých nastříháte čtverce. Velikost stačí 4x4 cm, nebo je můžete udělat větší, pokud s nimi chcete hrát i jiné hry.
Dále potřebujete dvojice obrázků podle toho, co děti učíte. Můžou to být barvy, zvířátka, ovoce nebo předměty. Najít obrázky na internetu dnes není problém. Každý obrázek potřebujete dvakrát, nalepíte je na dva čtverce, na jeden napíšete anglické slovo, na druhé český překlad. Do rohu si můžete malým písmem napsat třeba číslo nebo písmeno a vytvářet si tak různé sady pexesa, které můžete kombinovat. Například barvy budou mít číslo 1, běžné předměty 2, zvířátka 3, ovoce 4 atd.
Jak se hraje pexeso, to asi víte. Kartičky rozložíte na stůl obrázkem dolu. Hráč otočí dvě libovolné kartičky. Když je na nich stejný obrázek, vezme si je a otáčí další dvě. Když je na nich obrázek jiný, je na řadě další hráč. Takhle se střídají, dokud neposbírají všechny kartičky. Vyhrává ten, kdo jich má nejvíc.
Když přitom budete pojmenovávat předměty na kartičkách anglicky, děti se to rychle naučí taky. Proto je tam taky ten text, abyste nemuseli vzpomínat, co měl který obrázek označovat. Při větším množství obrázků a slovíček už to není tak samozřejmé a jednoduché.

Žádné komentáře:

Okomentovat