sobota 12. května 2012

Co je těžké na angličtině


Znalost angličtiny je dnes velmi žádaná a tak jako by se roztrhl pytel s lektory, jazykovými školami a kurzy všech možných typů.

A co se mi zdá na angličtině nejobtížnější?

1.       Výslovnost. Pro začátečníka je velmi těžké vyrovnat se s tím, že slova se většinou čtou jinak, naž se píšou. Pokročilý už ví, že jakási pravidla v tom existují. Přesto to znamená, že se slovíčka vlastně musíte učit dvakrát – jednou v psané podobě, jednou v mluvené. Proto také jsou třeba na amerických školách oblíbené soutěže ve spelování – hláskování slov. Americké děti se totiž nejdříve naučí tu mluvenou angličtinu, teprve pak ve škole poznávají její psanou podobu.

2.       Poslech. Tím, že se psaná a mluvená podoba anglického jazyka tolik liší od sebe, je obtížné i rozumět mluvené angličtině. Tím spíš, že je to jazyk hodně rozšířený a v každé oblasti nebo zemi zní trochu jinak. Když si představíte rozdíl mezi pražskou a brněnskou češtinou, přitom jde o dva velmiblízké regiony, a porovnáte to třeba s rozlohou USA – nemluvě už o Velké Británii nebo Austrálii – je vám jasné, že tam ty rozdíly být musí. Skvělým pomocníkem je youtube.com, kde je spousta videí v různých jazycích. Od začátečníků po pokročilé si tam najde každý něco, co mu pomůže k lepší znalosti.

3.       Nepravidelná slovesa. Ve srovnání s českým časováním je to vlastně velké zjednodušení, ale přesto to znamená, že se musíme naučit od každého z těchto sloves tři tvary a uvědomovat si, kdy který použít. Samozřejmě, že mezi nepravidelnými slovesy jsou všechna ta nejběžnější a nejčastější slovesa jako mít, být nebo jít.

4.       Číslovky. Je jich hodně a i když pro jejich tvoření existují jistá pravidla, stejně to chvilku trvá, než si to člověk v hlavě sesumíruje. Nejde jen o samotné číslovky, ale také vyjadřování času, dat, počítání peněz a podobně. Navíc jsou to abstraktní pojmy, za kterými je těžké si něco představit. A jsou často používané, takže se jim jen těžko vyhneme. 

Ovšem nejtěžší je docela určitě vytrvat. Vytrvat v učení i tehdy, když se nám nechce, když se objeví něco zajímavějšího, když jsme unavení. Když vás chuť do učení přejde, zkuste nakouknout do blogu ucitseanglicky.blogspot.com. Najdete tu zajímavé materiály k učení, ale občas i nějaký ten motivační článek, který vám připomene, proč je důležité se učit a jak v tom vytrvat.

Žádné komentáře:

Okomentovat